Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Frați la bine și la greu – Eveniment dedicat Zilei Naționale a României

November 20, 2021 @ 6:00 pm 9:30 pm

Cu deosebita plăcere, Romanians of DC vă invită sâmbătă, 20 noiembrie începând cu ora 18 la un eveniment dedicat zilei naționale a României “Frați la bine și la greu.” Un adevărat recital al cântecului popular românesc, seara va reuni soliști de renume din noua generație a purtătorilor de tradiții autentice, Paul Ananie, Alexandru Brădățan, Gabriel Dumitru, Andreea Haisan și Oana Tomoiagă care ne vor purta prin marile zone folclorice ale României. Alături de ei va fi și grupul de dansatori “Bucovina” din Atlanta. Evenimentul va avea în Lyon Village Community House – 1920 N Highland Street, Arlington, VA. (English below).

Biletele, care includ și o cină (de post), costă $55 până la data de 10 noiembrie și $60 după această data și la intrare (dacă mai sunt disponibile). Biletele pentru copii între 2 și 12 ani costă $20. Număr limitat de bilete! Parcare gratuită limitată. Biletele pot fi procurate on-line la https://fratibinegreu.eventbrite.com. Informații suplimentare la 540.429.5786 sau 202.531.8776.

Vă rugăm să luați notă de faptul că pentru acest eveniment vom urma ultimele directive ale CDC și ale Statului Virginia legate de COVID-19.

______

Romanians of DC has the great pleasure of inviting you on Saturday, November 20 starting at 6 pm to a special event dedicated to the National Day of Romania. A veritable showcase of authentic Romanian folklore, the event will feature renowned artists of the new generation of traditional singers such as Paul Ananie, Alexandru Brădățan, Gabriel Dumitru, Andreea Haisan and Oana Tomoiagă who will take the audience through a virtual tour of Romania’s main folk areas. They will be joined by the folkdance group “Bucovina” from Atlanta. The event will take place in the Lyon Village Community House located at 1920 N Highland Street, Arlington, VA

Tickets, which include dinner, are $55 per person until November 10 and $60 after that date and at the door (if available). Tickets for children between 2 and 12 cost $20. Limited free parking. Tickets can be purchased online at https://fratibinegreu.eventbrite.com. Additional information at 540.429.5786 or 202.531.8776.

Please note that for this event we will be following the latest CDC and Virginia guidelines on COVID-19.

___________________________________

Tinerețea nu denotă întotdeauna lipsa de experiență și acest lucru este demonstrat din plin de artistul de muzică populară Paul Ananie, originar din Țara Maramureșului. Este un artist care nu numai că poate să interpreteze perfect melodii din folclorul românesc dar poate să ofere și o experiență inedită, greu de uitat. Nu contează nici măcar dacă sunteți oltean sau ardelean întrucât repertoriul artistului este atât de bogat încât să acopere muzica populară specifică din toate colțurile țării.

Originar din Gura Humorului, Alexandru Brădățan este unul dintre cei mai apreciați soliști de muzică populară din noul val de cântăreți de muzică folclorică din România. El este extrem de apreciat în zona Bucovinei fiind de altfel un promotor al tradițiilor și al cântecului din această zonă. A urcat prima dată pe scenă încă de la grădiniță, când era prezent la mai toate manifestările. Tânărul bucovinean nu a făcut însă studii de specialitate în muzică urmând Facultatea de Istorie și Geografie din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava. Până în prezent a lansat două CD-uri și în prezent lucrează la al treilea. Primul său CD se intitulează „Am în suflet cânt şi joc” şi cuprinde chiar melodiile sale de la începuturi, melodii pe care a reușit să le înregistreze din premiile obținute la festivaluri.

Gabriel Dumitru s-a îndrăgostit încă din copilărie de muzica populară și motivul pentru care a ales această cale în viață a fost bunica lui. Cariera lui este urmată îndeaproape de pasiunea și susținerea pe care a primit-o de la draga lui bunică iar repertoriul lui adeseori se poate caracteriza drept unul venit din adâncul inimii și care exprimă în modul cel mai pur sentimentul de iubire. Dacă tot suntem la capitolul repertoriu, Gabriel Dumitru deține 50 de melodii compoziție proprie și alte câteva sute pe care poate să le interpreteze cu foarte multa ușurință. Aceste melodii aparțin folclorului vechi românesc În anul 2011 a preluat ștafeta de la Benone Sinulescu iar maestrul l-a numit în mod oficial urmașul lui.

Muzica populara în cea mai pură forma este interpretată de solista Andreea Haisan a cărei voce excepțională a încântat chiar și audiențe de peste granițe. Încă de la o vârstă fragedă și-a descoperit pasiunea pentru muzică, dorindu-și să încânte lumea cu repertoriul ei când urca pe scenă. Această pasiune a fost susținută de părinții care au sprijinit-o în toate planurile ei. A început să studieze muzica în Ploiești, la Palatul Culturii și apoi la liceul de artă ”Carmen Sylva” unde s-a îndrăgostit de pian, fagot și muzica tradițională. Pasiunea ei pentru muzică a purtat cântecul tradițional românesc și peste granițe în Franța, Italia, Grecia, Israel, Polonia, Marea Britanie și multe alte tari. Din experiența artistei mai amintim participarea ei la competiții naționale și internaționale de muzică populară unde a câștigat numeroase premii.

Oana Tomoiagă s-a născut în Moisei și a moștenit de la bunica sa nu doar dragostea pentru cântul popular, ci şi o colecţie impresionantă de năframe și are de ce să fie făloasă, fiindcă în zonă se spune ”Dacă ai baticul mai scump, cămeşa mai apretată şi fota cât mai țapănă, eşti făloasă”. Pentru a-și cultiva vocea, a optat pentru studii de canto-popular la Liceul de muzică ”Dinu Lipatti” din capitală. Oana a câștigat numeroase premii la concursurile de folclor înclusiv premiul I la Festivalul ”Cântec și joc la Hârtibaciu,” marele premiu al Festivalului “Felician Fărcașu” (Sebeș) sau la cel de ”moștenitoare a Tezaurului folcloric.” În prezent e studentă la Teatrologie în Sibiu. A colaborat cu multe ansambluri cu renume din țară și de când s-a mutat la Sibiu, a devenit colaboratoare a Ansamblului profesionist “Junii Sibiului.” A făcut numeroase turnee în Europa, America și Asia. A editat deja trei albume de folclor, în prezent lucrând la un nou album, pe care și-a propus să-l finalizeze până la turneul actual din SUA.

Organized by Romanians Of DC